Grønn stær
Langsom, symptomfri synsnedsettelse
Grønn stær og grå stær (katarakt) er to helt forskjellige sykdommer som ikke har noen sammenheng med hverandre. For tydelighetens skyld er det derfor bedre å si glaukom. Glaukom er en sykdom som angriper synsnerven med gradvis tap av nervetråder. Det er ikke mulig å gjenopprette den skaden som allerede er skjedd, men det går an å stoppe videre progresjon.
Problemet er at glaukom ikke har noen tydelige symptomer, ingen smerter eller plutselige synsforandringer. Siden sykdomsforløpet med skade på eller tap av nervetråder i synsnerven kan pågå i flere år før man faktisk merker en forandring, tilpasser man seg den langsomme forverringen av synet. Dessuten påvirker glaukom det ytre synsfeltet først, noe som gjør det enda mer forvirrende. Man ser altså skarpt og tydelig når man ser direkte på noe, mens resten av synsfeltet reduseres og rett og slett blir mindre.
Ved glaukom stiger som regel det indre trykket i øyet. Behandlingene som brukes går stort sett ut på å redusere det indre trykket i øyet. Øyelegen vurderer hvilken form for behandling som passer best ut fra sykdommens art og alvorlighetsgrad.
På grunn av sykdommens snikende natur anbefales personer med høy forekomst av glaukom i familien å undersøke øynene hvert femte år etter fylte 50 år.
Oppdatert 2016-12-14
NO1612563774