Novartis Norway
Published on Novartis Norway (https://www.novartis.no)

Home > Printer-friendly > Allergisk astma

Allergisk astma [1]

Footnotes: 

Referanser:

  1. Nafstad P, Brunekreef B, Skrondal A, Nystad W. Early respiratory infections, asthma, and allergy: 10-year follow-up of the Oslo Birth Cohort. Pediatrics. 2005 Aug;116(2):e255-62

  2. Lodrup Carlsen CL m fl. Asthma in every fifth child in Oslo, Norway: a 10-year follow up of a birth cohort study. Allergy 2006 Apr; 61(4):454-60

  3. Selnes A 2005. Carlsen, KCL et al. Asthma in every fifth child in Oslo, Norway: a 10-year follow up of a birth cohort study. Allergy 2006. 61 (4), 454-460

  4. Tollefsen E, Langhammer A, Romundstad P, Bjermer L, Johnsen R, Holmen TI. Female gender is associated with higher incidence and more stable respiratory symptoms during adolescence. Respir Med 2007. 101 (5), 896-902

  5. Brogger, J et al. Long term changes in adult asthma prevalence. Eur Respir J 2003; 21: 468-72.


Oppdatert 09.10-2018
NO1810902191

Tab: 

Fakta [2]

Astma er en meget vanlig luftveissykdom. Ofte melder symptomene på astma seg i barndommen, men man kan få astma også i voksen alder. Tall fra Oslo og Hordaland tyder på at forekomsten av astma er i størrelsesorden 8-10 % hos voksne.1-5

Ved astma har man en betennelse i luftveiene som blant annet forårsaker hevelse i slimhinnene, økt slimproduksjon og sammentrekning av musklene i luftveiene hvilket reduserer deres størrelse. Dette hindrer luftstrømmen ved innånding og oppleves som pustevansker for den som er rammet.

Alvorlighetsgraden av astmaen varierer veldig fra pasient til pasient. Noen mennesker har alltid mer eller mindre utpregede symptomer, men vanligvis går symptomene i bølger.

Noen mennesker har nesten utelukkende plager i enkelte situasjoner, for eksempel når de er i kald luft, anstrenger seg fysisk, puster inn irriterende stoffer som sigarettrøyk eller i forbindelse med forkjølelse. Mange mennesker har derimot mer langvarige (kroniske) plager, men disse pleier også å oppleve en ytterligere forverring i forbindelse med for eksempel forkjølelse eller i kontakt med irriterende stoffer.

Allergisk astma

Mange mennesker med astma er allergisk mot stoffer i omgivelsene, noe som fører til betennelse i luftveiene og dermed til astmasymptomer. Man snakker da om allergisk astma. Vanlige luftbårne stoffer som forårsaker astma ved innånding er for eksempel gress- og bjørkepollen, hudavfall fra dyr samt midd og mugg.

Allergi

Allergi betyr at kroppen danner såkalte antistoffer mot det stoffet du er allergisk mot. Antistoffer er stoffer som er en normal del av immunforsvaret vårt og er utviklet til å beskytte kroppen mot forskjellige trusler.

Ved allergi dannes antistoffer av såkalt IgE-type (immunoglobulin E, se nedenfor) mot naturlig forekommende stoffer som i seg selv ikke er skadelig for kroppen. De kaller slike stoffer for allergener, og det kan være for eksempel pollen eller ulike stoffer fra dyr.

Hvorfor noen mennesker utvikler antistoffer mot disse stoffene er ikke kjent. Når en allergisk person kommer i kontakt med et allergen som han eller hun har IgE-antistoffer mot binder allergenet til disse antistoffene. Dette utløser en allergisk reaksjon hvor særlig en type celle som kalles mastceller aktiveres og frigjør substanser som fører til inflammasjon. Inflammasjonen gir forskjellige plager i ulike organer. I neseslimhinnen får man hevelse og økt væskeutskillelse, noe som resulterer i nesetetthet og rhinitt (høysnue). I øynene kan det oppstå rødhet og kløe. I luftveiene får man sammentrekninger og hevelse i slimhinnene, det vil si astma.

 

Symtomer [3]

Symptombildet varierer fra person til person. Hos noen dominerer langvarig hoste, andre opplever periodiske forverringer med hoste og åndenød for eksempel på grunn av en forkjølelse.

Noen ganger kan kraftige forverringer med store pustevansker oppstå, et såkalt astmaanfall. Disse kan komme plutselig, for eksempel hos en med allergisk astma som kommer i kontakt med et allergen. Noen ganger utarter anfallene seg som gradvis forverring over lengre tid.

Noen mennesker bare har kun problemer i visse situasjoner slik som ved fysisk anstrengelse eller forkjølelse. Andre har, som nevnt ovenfor, mer langvarige og vedvarende symptomer. Typisk for mange astmatikere er at alvorlighetsgraden varierer over tid.

Diagnose [4]

Astma utredes og behandles stort sett hos fastlegen. I tilfeller hvor det er vanskelig å diagnostisere eller behandle kan man imidlertid trenge hjelp av spesialist på allergi eller lungesykdommer. I de fleste tilfeller gir pasientens beskrivelse av symptomene et veldig godt utgangspunkt for diagnose. Samtidig forekomst av allergi gjør også en astmadiagnose mer sannsynlig. For å bekrefte astmadiagnosen gjøres en lungefunksjonstest, en såkalt spirometri. En viss type reduksjon i denne testen indikerer at astma kan være årsaken til luftveisinnsnevringen. Ved astma reduseres dessuten innsnevringen i luftveiene ofte etter inhalasjon av bronkodilaterende legemidler.

Som nevnt ovenfor varierer alvorlighetsgraden av astma ofte mye over tid. Ofte kan derfor astmatikeren være symptomfri og ha normale lungefunksjonsmålinger ved et legebesøk. I slike tilfeller kan enkle lungefunksjonsmålere, såkalte PEF-målere, brukes hjemme. En markant variabilitet i målingene kan da bekrefte forekomsten av astma.

Hvis selv denne målingen ikke viser noe utenom det normale kan behandling med kortikosteroid forsøkes en stund for å se om lungefunksjonen bedres. Hos en frisk person vil ikke lungefunksjonen forbedres av kortikosteroid, slik at en forbedring vil tyde på at pasienten har astma.

Allergi bekreftet blant annet med blodprøver som viser tilstedeværelse av IgE-antistoffer mot mistenkte allergener. I tillegg kan små mengder av det mistenkte allergenet stikkes inn i huden hvorpå man leser av en reaksjon, en såkalt prikktest. Hos en allergiker ser man tydelig rødhet og hevelse ved innstikksstedet.

Behandling - Astma [5]

For personer med allergi er det naturligvis viktig å unngå kontakt med stoffene de er allergisk mot. Selv ved ikke-allergisk astma er det viktig å gjøre de mulige miljø- og livsstilforandringene som kreves. Tobakksrøyking skal absolutt unngås.

Legemidler har en stor og viktig rolle i astmabehandlingen. Vedlikeholdsbehandling av astma i de siste tiårene har blitt betydelig bedret, og målet er at pasientene får kontroll på sin astma. Dette betyr at pasienten ikke har perioder med forverring, ingen nattlige symptomer, ingen symptomer ved fysisk aktivitet med eller uten premedikasjon samt minimal bruk av bronkodilaterende behovsmedisin. Graden av astmakontroll måles ved hjelp av ulike egenvurdering spørreskjema.

De mest brukte preparatene er lokalvirkende kortikosteroid som pustes inn ved hjelp av en inhalator (såkalt inhalasjonskortikosteroider) og bronkodilatorer (som kalles ß2-agonister) som også inhaleres.

Ved lettere plager kan korttidsvirkende bronkodilaterende legemidler brukes alene ved symptomer.

Flertallet av astmatikere trenger imidlertid inhalasjonskortikosteroider, og om disse ikke gir tilstrekkelig effekt kombineres de vanligvis med inhalasjon av langtidsvirkende ß2-agonist.

I forbindelse med forverringsepisoder, eller ved mer alvorlige tilfeller når ovennevnte behandling ikke er tilstrekkelig, kan det være behov for å gi kortikosteroid i tablettform. Dette har ofte god effekt på astmasymptomene uavhengig om de er forårsaket av allergi eller ikke. Denne behandling medfører imidlertid risikoen for en rekke uønskede bivirkninger, spesielt hvis behandlingen gis i lang tid eller gjentas ofte.

Ett alternativ ved alvorlig allergisk astma som ikke er godt kontrollert til tross for maksimal dose av inhalasjonskortikosteroid og ß2-agonist, pluss eventuelt tilleggsbehandling, kan være tillegg av medikamenter som blokkerer kroppens egne IgE-antistoffer, og dermed blokkerer forekomsten av den allergiske inflammasjonen.

Accordion Type: 
Collapsible

Source URL: https://www.novartis.no/behandlingsomrader/allergisk-astma

Links
[1] https://www.novartis.no/behandlingsomrader/allergisk-astma
[2] https://www.novartis.no/behandlingsomrader/allergisk-astma#tab-1
[3] https://www.novartis.no/behandlingsomrader/allergisk-astma#tab-2
[4] https://www.novartis.no/behandlingsomrader/allergisk-astma#tab-3
[5] https://www.novartis.no/behandlingsomrader/allergisk-astma#tab-4